Történetünk

Az épületet, melyben óvodánk helyet kapott, leánynevelés céljából építtette és az Irgalmas Nővéreknek adományozta Ranolder János veszprémi püspök 1872-ben. A „szétszóratás” után állami gimnázium, bányászati múzeum, majd általános iskola működött benne.

 

A Szent Vince Szeretet Leányai Társulatának Irgalmas nővérei nehéz feladatot vállaltak magukra 1991-ben. Tapolca akkori polgármestere Dr. Nagy József hívására, Tapolcára utaztak. A városban, közel a tóhoz egy régi, gyönyörű épületet találtak, meglehetősen rossz állapotban. Elek Paula nővér így ír feljegyzéseiben:

 

„Bementünk a templomba és láttuk, hogy az Oltáriszentség is kint van, és a hívek imádkoznak a templomban, pedig hétköznap volt, de ez éppen egy szentségimádási nap volt Tapolcán. Meghatottan köszöntöttük az Úr Jézust. Tehát ő várt minket, ő tudta, hogy mi jönni fogunk. A legnagyobb bíztatást kaptuk meg tőle már az első látogatáskor. Az Úr Jézus várja és maga köré akarja gyűjteni Tapolca kicsinyeit, hogy megáldja őket.”

 

A szükséges felújítás után 1993 őszén megnyitották a Szent Erzsébet Óvodát két – részben osztott – csoporttal. Ekkor még csak a ház emeleti részét használhatták a nővérek, a földszintet fokozatosan hagyta el az általános iskola. 1996 nyarán véglegesen a nővérek használatába került át a kétszintes épület. Komoly felújítási munka után az óvoda elfoglalhatta a teljes földszinti részt és azóta három vegyes csoporttal, 75 gyermekkel indíthatja a nevelési éveket.